• Conacul a fost construit în 1846 de către Dráveczky Gyula, în stil clasicist.

  • Casa natală al lui Cserei a fost transformată, pereții s-au înălțat, iar acoperișul cu șindrile s-a schimbat cu un acoperiș de țiglă. Cea mai mare pierdere a clădirii o reprezintă dispariția frescei de pe peretele exterior al conacului, care a fost pur și simplu distrus la renovarea acestei clădiri. Fresca reprezenta o scenă de vânătoare.

  • Renumele castelului i se datoreaza grădinii de 67 de hectare. Această grădină a fost amenajată în a doua jumătate a sec. XVIII, de către contele Ferenc Gyulay (V.), prima atestare scrisă datând din 1763, moment în care s-au plantat o serie de specii de plante rare.

  • Castelul a fost construit de Contele Pál Bethlen (1851–1935), fiul contelui Pál Bethlen (1798–1859) şi a contesei Mária Bethlen (1827–1876), care după finalizarea studiilor, a întreprins o călătorie mai lungă în străinătate, după care a făcut armata timp de 5 ani. La începutul anilor 1870 a revenit pe moşia lui din Beclean. Prima lui soţie a fost contesa Gabriella Rhédey (1861–1883), de la care s-a născut fata cu numele Ida (1880–1895), fata care a avut un destin tragic. Monumentul ei funerar este cea mai frumoasă piesă a cimitirului familiei Bethlen. Circumstanţele construirii castelului aflat în proprietatea lui Pál Bethlen sunt neclare.

  • Există o placă memorială pe fațada clădirii care denotă că Zathureczky Emília, soția lui Cserey János, trăia aici. Ea era un mare colecționar. În 1875 a fondat un muzeu bazat pe colecția ei amplă. Mai târziu, în 1879, a dedicat colecția și muzeul secuimii, care ulterior a fost transformată în cea ce știm astăzi ca Muzeului Național Secuiesc.

  • Conacul fiind construit pe un deal, partea veche a acestuia a fost transformată în două nivele. Chenarele ferestrelor datează din primele decenii ale secolului al XIX-lea.

  • Ca urmare a evenimentelor din 1989, castelul a găzduit un timp soldați, apoi, în 1996 a fost preluat de măicuțele Mănăstirii Sfânta Cruce din Oradea, cu scopul ca după renovare aici să se organizeze tabere pentru copii. La această dată au dispărut elementele de ornare a fațadelor, iar ferestrele s-au schimbat cu ferestre izolatoare din PVC.

  • Partea centrală a clădirii are două nivele și are un acoperiș mare, în pantă ruptă. În utlimii ani acoperișul s-a prăbușit, iar din cauza apei care se infiltrează, și pereții sunt în pericol de a se prăbuși. Castelul ar putea fi salvat, dar fiindcă nimeni nu a solicitat restituirea acestuia, clădirea se află în pericol de dispariție.