• După schimbarea imperiului, în 1920, castelul a fost cumpărat de preotul din Peșteana, Iacob Samuel, iar până în 1939 într-o aripă a castelului se țineau slujbele religioase ortodoxe. În 1950, castelul era sediul Consiliului Raional, din 1968 era utilizat ca atelier de lăcătușerie, după care a devenit sediul unui spital. În urma lucrărilor de renovare din anul 2007, unele tâmplării au fost schimbate cu tâmplărie PVC.

  • Conacul a fost construit de către Papszász Lajos la începutul secolului al 19-lea în stil clasicist. După cel de al diolea război mondial, aici funcționau birourile agricole colective, iar în anii 90 aici se țineau baluri. Astăzi, conacul este în proprietatea Primăriei Săcueni, dar este nefolosit, și starea lui se degradează zi cu zi.

  • Conacul poartă amprenta stilului clasicist, terenul este înconjurat de un gard de piatră. Conacul are formă în plan dreptunghiulară, are două nivele și un subsol, și are un acoperiș piramidal. În fața intrării principale se ridică un pridvor cu timpanon.

  • După schimbarea regimului, moștenitorii familiei Temesváry au solicitat restituirea castelului și al domeniului, astfel în anul 2000, proprietatea a ajuns în posesia clujeanului Nagyosy Zoltán. În prezent, în castel funcționează grădinița care poartă numele lui Temesváry János. Grădina de odinioară servește drept teren de joacă pentru copii preșcolari.

  • Familia Nopcsa era o familie nobiliară de origine română din Țara Hațegului, primul strămoș veritabil al acestei familii fiind Szilvási Iván (Ioan). În sec. XVIII-XIX, această familie a devenit una dintre cele mai dominante familii nobile din Sudul-Transilvaniei.


  • Conacul, construit din piatră și cărămidă, are șapte încăperi, având o suprafață totală de 340 metri pătrați. Elementul care accentuează clădirea este pridvorul delimitat de patru stâlpuri, aflat în partea de sud. Proprietarul actual a renovat întreaga clădire.

  • În 1937, din cauza unor dificultăți economice, familia Csekonics a demolat castelul proiectat de arhitectul Ybl Miklós .

  • În spatele castelului, după modelul grădinilor engleze, la sfârșitul sec. XVIII s-a amenajat un parc. Arboretumul, care în prezent se află în stare degradată, conținea specii de arbori valoroase din Asia de Est. La capătul acesteia se afla castelul ”Bagoly” (Bufnița).