• Familia Pataky și-a cumpărat imobilul din Deaj în secolul al 19-lea. Conacul a fost construit în stil neo-baroc tot în secolul al 19-lea. Nucleul edificiului este constituit dintr-o clădire cu plan dreptunghiular, fără etaj, alcătuită din două părți, la care se adaugă mai multe construcții anexe.

  • Conacul este situat pe un deal, fiind înconjurat de un gard de piatră, acoperit cu țiglă și sprijinit de coloane masive, a căror goluri pentru armament amintesc de rolul localității ca și frontieră.

  • În 1666 conacul s-a împărțit între văduva lui Lázár Apor, Judit Imecs și cei trei fii ai săi: András, Farkas și János. János Apor (-1678, tatăl baronului Péter Apor) și-a construit o casă proprie, iar după 1679 conacul a ajuns proprietatea lui István Apor. În anul 1693, Baronul și Contele István Apor, vistiernic al Transilvaniei (1638;1704) a reconstruit, în stil renascentist (perioada târzie), conacul devastat în urma revoltei conduse de principele Thököly.

  • Castelul lui Vízaknai Miklós a fost pomenit în sat pentru prima oară în 1467, iar în 1598 se afla în posesia lui Mihai Viteazul, domnul Țării Românești. După aceea a devenit proprietatea familiei Gálfi, iar în 1629 Bethlen Gábor a dăruit-o lui Toldi György. Castelul a rămas proprietatea familiei până în secolul al XIX-a.

     

  • Inscripția cu majuscule, L.B.N.V., reprezintă prescurtarea de la „Liber Baron din Oradea Mare”, ceea ce evidențiază existența unui alt conac din sec. XVIII, a cărui placă a fost înzidită în zidul castelului în stil baroc. Se presupune că pietrele vechiului conac, odinioară reședința familiei Váradi, s-au utilizat la construirea clădirii.

  • Prima clădire a castelului a fost comandat de către Bethlen Farkas (1505–1552) în anul 1545. Despre această construcţie a lui Bethlen Farkas ne stă mărturie, printre altele, o inscripţie comemorativă, păstrată până în zilele noastre. Pe baza inventarului din anul 1711 se poate afirma că acest edificiu era un palat renascentist cu etaj, decorat cu ancadramente tipice perioadei respective.

  • După o înregistrare din 1748, pe locul castelului actual se afla un conac, această clădire fiind probabil predecesorul castelului actual. Castelul Tholdalgi a fost construit în anii 1890 în stil clasicist. Constructorul castelului cu mansardă şi cu faţada cu coloane a fost Zsigmond Toldalagi I. (1766–1847). Aici a născut şi fiica cea mare a proprietarului, Katalin (1800–1860) şi unul dintre fiii săi, Mihály VII. (1817–1876).

  • Clădirea neoclasică are un portic proeminent, a cărui timpane sunt susținute de două stâlpuri groase. Ancandramentele sub ferestre au fost date jos, dar ancandramentele de tencuială situate pe tavan s-au păstrat, asemenea celor două dulapuri cu geamuri din sala de mese.