• Una dintre importantele clădiri ale familiei Mikes, conacul din Zagon, datează din sec. XVII, fapt atestat și grinda pe care se află inscripționată anul 1632 și monogramele proprietarilor B:M și E: D. Clădirea este considerată casa natală a lui Mikes Kelemen, fapt de asemenea atestat de o inscripție descoperită în timpul lucrărilor de modificare de la începutul sec. XX.

  • Contele Teleki Géza a construit un castel frumos, la care aparținea și un parc mare. Ultimul proprietar al conacului a fost prim-ministrul contele Teleki Pál, care l-a utilizat și pentru vânătoare.

  • Clădirea în forma literei „L”, cu aripi aproape egale, are un singur nivel și este acoperită cu țiglă, având un acoperiș în două ape, țeșit. Aripa dinspre stradă este paralelă cu strada, iar partea dinspre curte este perpediculară cu strada. Pe fațada dinspre curte se extinde cel mai spectaculos element arhitectural al clădirii neornate, un hol deschis, cu arcade, prin care se pot accesa diferite încăperi ale conacului.

  • Castelul de principat de odinoară a fost construit de Bocskai György și fiul său, Bocskai István, între anii 1569 și 1572. Castelul a avut nenumărați proprietari de-a lungul secolilor. Doar bastioanele pătrate și câteva segmente de zid au rezistat până în zilele de azi.

     

  • În urma unei căsătorii, familia Pótsa din Hătuica a ajuns în Petriceni, unde și-au construit conacul prin extinderea unui conac mai vechi, posibil din vremea familiei Rápolti. Conform legendei, în anul 1825 familia Pótsa a jucat un rol important în reconstruirea bisericii din sat. Cel mai renumit membru al familiei, Pótsa József (1836-1903), a fost comitele suprem al Comitatului Trei Scaune în perioada 1877-1903.

  • Familia Nopcsa era o familie nobiliară de origine română din Țara Hațegului, primul strămoș veritabil al acestei familii fiind Szilvási Iván (Ioan). În sec. XVIII-XIX, această familie a devenit una dintre cele mai dominante familii nobile din Sudul-Transilvaniei.

  • Castelul care se află azi în această localitate are un plan în formă de dreptunghi, un singur nivel (parter), acoperiș de tip șold cu țiglă, și a fost ridicată prin reconstruirea castelului Gyulaffy la începutul secolului al XIX-lea, de către familia Apor. Nu demult casa a fost înapoiată moștenitorilor familiei Apor, care plănuiesc acum să creeze un obiectiv turistic.

  • Clădirea a suferit mai multe transformări, prima transformare majoră datând din sec. XIX, perioada de după căsătoria încheiată între Rozália Babós și Farkas Forró. În vederea relevării istoriei conacului se necesită executarea unor lucrări de explorare suplimentare. Conacul este amplasat pe malul lacului artificial Pădureni. Forma în plan a clădirii este una dreptunghiulară, având un acoperiș dublu, construit în stil neoclasicist.