• Inițial, castelul s-a construit la începutul secolului al XVIII-lea, dar despre această clădire nu s-au păstrat date semnificative. În secolul al XIX-lea, castelul a fost modificat, căpătându-și forma de azi. Este o clădire cu un singur nivel, a cărui element impunător este intrarea principală compusă din trei segmente, aflată pe centrul fațadei principale.

  • Familia Nopcsa era o familie nobiliară de origine română din Țara Hațegului, primul strămoș veritabil al acestei familii fiind Szilvási Iván (Ioan). În sec. XVIII-XIX, această familie a devenit una dintre cele mai dominante familii nobile din Sudul-Transilvaniei.

  • Castelul a fost construit în anul 1545 de Gáspár Bogáti în stil renascentist, cu un plan patrulater și patru bastioane masive la fiecare colț. La vremea respectivă a fost una dintre cele mai confortabile reședințe nobiliare din Transilvania cu ziduri de incintă împrejmuite de șanțuri de apă.

  • Mijlocul clădirii regulate, dreptunghiulare este articulată de pridvorul cu geamuri. Accesul în pridvor se face prin partea stângă, intrarea în subsol aflându-se la mijloc. Fațadele sunt aproape simetrice, fațada principală conține câte o fereastră care articulează marginile pridvorul.

  • Ca urmare a evenimentelor din 1989, castelul a găzduit un timp soldați, apoi, în 1996 a fost preluat de măicuțele Mănăstirii Sfânta Cruce din Oradea, cu scopul ca după renovare aici să se organizeze tabere pentru copii. La această dată au dispărut elementele de ornare a fațadelor, iar ferestrele s-au schimbat cu ferestre izolatoare din PVC.

  • Porticul în trei axe, cu arcade, amplasat în rezalitul central, este un exemplu al arhitecturii baroce din Transilvania. În centrul frontonului ondulat se observă blazonul familiei. Pe fiecare parte a porticului, clădirea este în patru osii, deasupra ferestrelor cu obloane extinzându-se borduri în formă de arc.

  • Aspectul conacului de astăzi se datorează familiei Pop, care i-a redat casei aspectul său original și a amenajat-o ca și pensiune.

  • În anii 1640-1642 castelul a fost extins şi modificat de către fiul lui Bethlen Farkas, scriitorul, istoricul și cancelarul Bethlen János (1613?-1678). În această perioadă, în partea de sud, s-a construit fațada principală cu arcade, peste care s-a construit loggia cu arcade plate și zidul de apărare care înconjoară castelul, cât și bastionul proiectat de Haller Gábor.