• Castelul și-a căpătat aspectul de astăzi în perioada lui Wesselényi Miklós, iar în 1771 tot el a construit și manejul lângă castel. Statuia de cal, vizibilă pe peretele grajdului, a fost sculptat de Johannes Nachtigall.

  • Clădirea are un acoperiș în două ape, cu pantă abruptă, iar turnul specific, în formă de cerc, este acoperit cu șindrilă. Caracteristica clădirii este faptul că arhitectul Kós Károly a proiectat fiecare ușă și fereastră, fiecare mâner și balama, într-un stil artistic.

  • Clădirea a suferit mai multe transformări, prima transformare majoră datând din sec. XIX, perioada de după căsătoria încheiată între Rozália Babós și Farkas Forró. În vederea relevării istoriei conacului se necesită executarea unor lucrări de explorare suplimentare. Conacul este amplasat pe malul lacului artificial Pădureni. Forma în plan a clădirii este una dreptunghiulară, având un acoperiș dublu, construit în stil neoclasicist.

  • După elementele arhitecturale simple și puține și structura conacului, data construcției conacului ar putea fi plasată în prima jumătate a secolului al XIX-lea. Construcția și mobilarea conacului se leagă deja de numele lui Albert Petrichevich-Horváth, care datorită loialității lui față de Curtea de la Viena, între anii 1840–60 și-a construit o carieră strălucită în administrație.

     

  • Vechiul castel din Cetatea de Baltă se afla lângă sat, într-o zonă mlăștinoasă de pe lângă râul Târnava, de aici vine denumirea românească a localității, Cetatea de Baltă. Cetatea a fost distrusă în timpul invaziei mongole iar noul castel a fost atestat documentar în 1321.

  • Conacul cu stil empire-clasicist a fost construit de Domokos Ferenc. A devenit proprietatea familiei Eperjessy prin căsătorie între membrii celor două familii. Mai târziu, conacul a fost vândut familiei Bartók.

  • Potrivit presupunerilor, proprietarul castelului din secolul al XIX-lea, Dániel Mihály era descendentul familiei armeane Dániel din Gherla. După naționalizări, complexul de clădiri funcționa ca CAP, iar după 1990 a fost restituit familiei Dániel. Familia a vândut complexul, iar acum funcționează ca han, iar în clădirile adiacente funcționează un restaurant și o cramă.

  • Clădirea are un plan aproape dreptunghiular şi este compusă din trei unităţi, şi atrage atenţia asupra sa mai ales datorită turnului său monumental. Elementul cel mai spectaculos al faţadei principale este placa barocă, opera sculptorului clujean József Hoffmayer. Pe placă se văd urmele celor două blazoane ale familiilor Kendeffy şi Bethlen, ca şi inscripţia referitoare la construcţie.